Bio výživa - ochucovadla
Pokud jste se rozhodli zdravě jíst, měli byste si dávat pozor především na ochucovadla. Ty totiž pomáhají dotvářet chuťově určité konzumované jídlo. Bez ochucovadel, si už ani normální pokrm neumíme představit. U bio výživy i však na některá ochucovadla musíme dát pozor. Do bio potravin samozřejmě můžeme zařadit nějaká ochucovadla, jako například sůl, pepř, různá koření a samozřejmě bylinky. Co ale BIO rozhodně není, je kečup, různé omáčky polotovary a protlaky. Na současném trhnu se již dají pořídit kdejaké dochucovací ingredience, a tak není divu, že je čím dál tím víc Čechů testuje a podvědomě si na nich tvoří závislost, které se dost těžce zbavuje. Většina takových dochucovadel je vyrobena chemicky a je plná takzvaných „éček“. Většina ochucovadel tedy rozhodně nemůže patřit do dětské výživy jelikož obsahuje tyto chemické látky a navíc jsou ozářena UHT zářením. Vypadají nenápadně, avšak konzumováním takovýchto látek sníme za rok dva až čtyři kilogramy chemických látek. Pozor byste si tedy měli dát i u ochucovadel, abyste jedli skutečnou nerafinovanou sůl, neozářené bylinky, přírodně fermentované sójové omáčky a celkově abyste jedli ekologicky pěstované koření. Dokonce kečup si můžete vyrobit sami z bio rajčat a díky tomu budete vědět, co vlastně skutečně jíte. Zdravá výživa totiž není jedení nemastných neslaných věcí. To je jeden z dalších mýtů o bio výživě. Sladké například jenom nekazí zuby, nejde na tloušťku ani pouze nezpůsobuje cukrovku. Sladké totiž je pro člověka přirozenou záležitostí a zdrojem energie. Ovšem všeho s mírou, jinak by se vám námi jmenované věci mohli lehce přihodit. Není ani pravda, že slané pochutiny jsou škodlivé. Pokud jsou osolené mořskou solí, nesmažené a třeba i sušené nejsou rozhodně pro naše tělo nic špatného. Pokud tedy budete jíst zdravě, nebudete se zbytečně přejídat, nemusíte se bát, že by vám hrozily nějaké zdravotní problémy.